The Queen’s Gambit: povestea din spatele noului serial Netflix

In aproape toate adaptarile cartilor pe micul ecran, de la Unorthodox la You, putem spune ca exista o cantitate infinita de simbolism si de metafore presarate peste tot. Si cea mai recenta productie Netflix, The Queen’s Gambit, cu siguranta nu te va dezamagi.

Bazat pe romanul cu acelasi nume, lansat in 1983, serialul spune povestea lui Beth Harmon, care isi incepe viata intr-un orfelinat. Aici este “hranita” cu tranchilizante si dezvolta rapid o dependenta de droguri insa isi descopera, in egala masura, un talent ascuns, invatand sa joace sah. Odata cu trecerea timpului, Beth este nevoita sa faca fata dependentei sale, sa o invinga, determinata fiind sa devina una din cele mai cunoscute jucatoare de sah si sa participe la cat mai multe competitii cu putinta.

Insa stii ce se ascunde in spatele personajului lui Beth Harmon? Care sunt elementele care au inspirat synopsisul serialului The Queen’s Gambit?

Adaptare a romanului cu acelasi nume, publicat in 1983 si scris de Walter Tevis, serialul era in aparenta bazat pe propriile experiente ale acestuia, conform unu interviu oferit revistei New York Times. Scenele de sah spre exemplu sunt inspirate din perioada in care insusi Tevis concura la competitii de sah, in adolescenta.

Se pare ca dependenta lui Beth de droguri provine din luptele trecute ale lui Tevis cu o problema cardiaca pe care a dezvoltat-o in copilarie. Din cauza acestei probleme, in spital, i s-a administrat doze puternice de droguri. De aici vinde dependenta lui Beth de droguri din roman.
Care este adevarata poveste a lui Beth Harmon?

Beth Harmon este un personaj fictiv, creat pentru a reflecta propria viata a lui Tevis insa nu este pentru prima data cand viata sa este asaptata pe marele sau micul ecran. Exista o versiune care il pune in scena pe cunoscutul Heath Ledger alaturi de Ellen Page in rolul lui Beth a carui productie ar fi trebuit sa inceapa inainte de moartea premature a actorului, in 2008.

Lasă un răspuns