Sfaturi pentru achiziționarea unui smartphone

În ciuda faptului că trăim într-o lume dominată de smartphone-uri și peste tot unde mergem trebuie să vedem cel puțin câteva (zeci de) persoane ce ”navighează” pe net sau se joacă ceva pe telefon de plictiseală, încă există foarte mulți oameni ce cumpără, în necunoștință de cauză, smartphone-uri, urmând ca apoi să fie nemulțumiți de achiziție.

Am creat, așadar, o listă cu lucrurile la care oricine trebuie să fie atent în momentul alegerii unui telefon.

La ce vei folosi telefonul
Înainte de a începe căutarea unui smartphone, ideal ar fi să stabilești lucrurile la care-l vei folosi. Ai nevoie de un telefon ieftin, cu Android, pentru a intra zilnic pe Facebook, a vedea ceva clipuri sau asculta muzică pe Youtube și a juca Candy Crush sau lucruri asemănătoare? Atunci nu e nevoie să dai 3000 lei pe ultimul model de iPhone fiindcă la aceste taskuri se descurcă cu brio și un telefon de 500.

Dacă ai bani și, deși nu soliciți telefonul decât cu aplicații de bază, consideri că imaginea ta depinde de valoarea telefonului, atunci poți rămâne la prima alegere, oricum nu o să ai nevoie de specificațiile tehnice. O să ne bazăm însă, în rândurile ce urmează, pe partea tehnică.

Buget disponibil
Următoarea etapă, după aflarea scopului telefonului, este stabilirea bugetului alocat pentru asta. Acest lucru va face căutarea mult mai ușoară, folosindu-te de filtrele magazinelor ce-ți vor afișa doar telefoanele mobile ce se încadrează în bugetul tău.

Firmă, specificații, design
Deși într-o perioadă începuseră să câștige teren telefoanele no-name dar care se lăudau cu specificații tehnice nemaivăzute, acest trend a scăzut, ”minunile tehnologiei” arătând de fapt că prețul mic și reputația nu tocmai bună a firmei nu prea rezultă într-un produs de calitate.

Firma poate fi deci următorul filtru pentru alegerea telefonului, asta după selectarea bugetului.

Dacă ești o persoană mai tehnică, sau măcar una ce e interesată și de piesele aflate sub carcasa telefonului, atunci specificațiile trebuie puse pe locul 2, și abia după vine designul.

Urmărește deci componentele telefonului. Cam toate cele entry-level au 1gb de ram, suficient pentru activitățile uzuale precum browsing, muzică, poze și jocuri nu foarte solicitante. Procesorul cât și partea de video (al cărui model, în cele mai multe cazuri, nu este nici măcar afișat) reprezintă date cu care utilizatorii de rând sunt mai puțin obișnuiți și deci nu vor reprezenta ceva crucial în alegerea unui smartphone, mai ales dacă vorbim despre utilizare basic.

Spațiul de stocare este, în schimb, o componentă pe care nu trebuie să o uiți, mai ales dacă obișnuiești să faci multe poze, să stochezi muzică în telefon sau să downloadezi multe jocuri și aplicații. De reținut e și disponibilitatea unui slot pentru card micro-sd, în cazul în care spațiul este depășit. Un alt aspect tehnic este camera telefonului.

În cazurile entry-level, de telefoane sub 1000 lei sau chiar și peste, nu pot exista așteptări prea mari cu privire la calitatea pozelor, deși în specificații vă vor sări în ochi numărul de MP ai camerei. Cel mai probabil calitatea fotografiilor va fi decentă în condiții de iluminare bună. Blițul în schimb cât și claritatea cu lumină slabă vor reflecta prețul telefonului.

Ultimul, dar nu cel din urma, punct de la partea tehnică este reprezentat de sistemul de operare al telefonului cât și ceilalți senzori prezenți. Sistemul de operare a fost lăsat la final datorită procentului imens de telefoane ce dispun de ultimele versiuni de Android, sistem ce este și cel mai prietenos pentru utilizatori. Poți avea de ales, în cele mai multe cazuri, între telefoane cu Android, Windows Phone și iOS.

Senzorii de obicei sunt cei mai puțin luați în considerare de către cumpărători. Aici se întâlnesc senzori precum accelerometru, compas, senzor de proximitate și lumină și altele.

Fiindcă mai toate telefoanele, chiar și cele ieftine, au parte de un design rezonabil, am ales să încadrăm acest punct ca fiind ultimul de pe listă. Unele telefoane au mariginile rotunjite, altele mai pătrate, dând impresia de mai multă simetrie.

Mai importante, la capitolul design, sunt însă numărul de inch (1 inch = 2.54 cm) ai ecranului și calitatea acestuia. Îți dorești un telefon micuț ce se strecoară prin buzunare? Atunci alege un smartphone cu un număr mai mic de inch. Vrei ceva apropiat de un phablet? Poți opta pentru telefoane de 5-6 inch.

Lasă un răspuns